2014. július 4., péntek

Embermentők elismerése

A Világ Igaza díjat az izraeli Yad Vashem intézet adja azoknak a személyeknek, akik a holokauszt ideje alatt akár csak egy ember életét is megmentették a biztos haláltól.
A díj egy medálból és az erre kijelölt falra felkerülésből áll (korábban fákat ültettek, de elfogyott a hely a kertben), valamint ha az illető úgy dönt, izraeli állampolgárságot és nyugdíjat kaphat.
A díj elnyerésének feltételei: aktív részvétel a mentésben, a személyes szabadságát vagy pozícióját kockáztatva tette, amit tett, valamint a megmentő indítéka nem az egyéni haszonszerzés volt, vagy hogy a mentett személyt áttérítse. Emellett kritérium az egyértelmű bizonyítékok bemutatása a mentés tényéről.
Azonban ez utóbbi feltétel, a bizonyítás nehezen és egyre nehezebben teljesíthető, a szemtanúk idős kora miatt, sokan már nem élnek a túlélők közül. Ezért egyre kevesebb az esély arra, hogy egy jogosult személy megkapja a kitüntetést.
Ennek okán hazánkban, Magyarországon a Holokauszt Emlékközpont 2012-ban külön irodát létesített az embermentők felkutatására, és megalakult az Igaz Emberekért Társaság. A Társaság által jelöltek listáját az Emlékközpont levéltáros munkatársa rögzíti, és ellenőrzi a források hitelességét. A Helytállásért elismerő oklevél megítéléséről az elnökség tagjai döntenek. Évente legfeljebb tíz oklevelet osztanak ki.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése