2014. július 2., szerda

Slachta Margit és Kozma Miklós munkássága Kamenyec-Podolszkij vonatkozásában

Slachta Margit illetve Kozma Miklós munkássága

Slachta Margit (1884-1974)

Slachta Margit a kezdetektől fogva elutasította az antiszemitizmust, illetve a faji megkülönböztetést. Első női országgyűlési képviselőként igyekezett minél többet tenni az elnyomott zsidók érdekében. Szüleivel a felvidéken lakott, és igen jó módban éltek. Ám édesapja felelőtlensége miatt a család anyagi válságba keveredett így a csőd elől Amerikába menekültek. Ám Margit családi öröksége a makacsság volt, így Ő itt maradt és kiépítette saját egzisztenciáját, illetve kapcsolatrendszerét. Számtalan petíciót írt nem csak Magyarország vezetőinek, hanem a határon túl is, ám amikor látta, hogy a petíciók nem igazán érték el az általa kívánt hatást, akkor komolyabb eszközökhöz folyamodott. Tetteiben is képviselte nézeteit, így nagy befolyással rendelkező politikusokat keresett fel nézetei kifejtése érdekében. Egy alkalommal a Pápát is felkereste, aki találkozójuk után a deportálások leállításának érdekében erőfeszítéseket tett. Igen aktív életet élt minden tekintetben. Igazán határozott, karakteres nő lehetett, aki a férfiak világában kitűnően megállta a helyét. Vaslady sorstársaként lehetne jellemezni.

Kozma Miklós (1884-1941)

A második világháború kitörésével nagyon megnőtt a KEOKH  (Külföldieket Ellenőrző Országos Központi Hatóság) feladata, mivel rengeteg zsidó özönlött az országba. Az Ukrán területek Magyar Közigazgatás alá kerültek, így Martinidics Ödön (főnyomozó KEOKH) illetve dr. Kiss Árkád (rendőrtanácsos) lehetőséget látott új tervezetük végrehajtására. Elméletük szerint a Hontalan Zsidókat az "újonnan fölszabadított területekre" kellene áttelepíteni. Mivel úgy érezték hogy a zsidók túl elnéző bánásmódban részesülnek, elméletrendszerükkel megkeresték az akkori belügyminisztert Keresztes-Fischer Ferencet. Hálátlannak titulálták, mivel úgy érezték, hogy nem érez kellő lekötelezettséget a német állam iránt, ami megszerette volna szabadítani az országot a hontalan népségtől. Ám a belügyminiszter nem volt hajlandó végre hajtani a tervezetüket, ezért a tervezetet eljuttatták Kozma Miklóshoz, aki addigra Kárpátalja kormányzói biztosává emelkedett. Ő adoptálta a két férfi elméletét, illetve magas beosztásának köszönhetően kivitelesésig juttatta a tervezetet.

2 megjegyzés:

  1. Éppen most említette Paksa Rudolf, hogy Keresztes-Fischer Ferencet deportálták, mivel nem volt hajlandó együtt működni a zsidók deportálásában. Efektíve náci ellenes volt és gondolom a nagyobb befolyással renelkezeő pártnak egy tollvonásába került a deportálásának elintézése... (A bejegyzés első fele kiegészítésként szolgál, a másik fele személyes következtetés, nem feltétlenül helyes) :)

    VálaszTörlés
  2. Slachta Margitot tényleg jól jellemzi a Vaslady hasonlat. Rendkívül aktív, dinamikus személyiség, aki ahogy erősödött az antiszemitizmus egyre aktívabban tevékenykedett ellene. Először petíciókkal, levelekkel majd felszólalásokkal, tettlegesen is kiállt a náci eszme ellen. Habár az egyházi védelem csak a kikeresztelkedett zsidókat segítette.

    VálaszTörlés